My 2050 rastit
|

Ilmastonmuutos liikuttaa pelaajia

Tämä juttu on osa 5 / 6 sarjassa Ilmastotarinoita Meri-Lapista

Kaikenikäiset ovat voineet pelata ilmastonmuutosteemaista My2050-peliä Torniossa syyskuun ajan.

Vesitorni Tornio
My2050-peli sijoittuu Torniossa vesitornion ja stadionin ympäristöön.

Tornion vesitornin viereisessä puistossa puiden ja pensaiden välissä vilahtelee pieniä nuorisoporukoita. Kaikki tuntuvat katsovan puhelintaan kävellessään. Ja niin kuuluukin.

Parhaillaan on käynnissä oppitunti. Putaan koulun biologian ja maantiedon opettaja Satu Valo on tuonut 7D-ryhmän pelaamaan ilmastopeliä. Peliä pelataan puhelimen avulla.

”Olet nyt ladannut pelin. Liiku nyt ensimmäisen rastin vaikutuspiiriin. Sieltä avautuu YouTube-video. Katsot sen, ja aloitat pelaamisen”, Valo ohjeistaa yhtä ryhmää.

Toiselle parille Valo kertoo, että tähän mennessä ryhmiä on ollut yli 80, ja että parhaat ovat saaneet pelistä 2000 pistettä.

Tulevaisuusmatkalle vloggaajan kyydissä

Nyt käynnissä oleva ilmastopelissä käsitellään tulevaisuutta erityisesti ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

My2050-pelissä pääsee eläytymään tulevaisuuteen. Tulevaisuusmatkalle pelaajat vie 2050-luvulla elävä ilmastovloggari. Pelissä liikutaan ympäristössä, maalaillaan tulevaisuudenkuvaa ja ratkaistaan tehtäviä.

My2050 pelaajat
Madeleine Koivisto ja Jenni Kotaniemi etsivät puhelimesta seuraavaa rastia ja tehtävää.

Tärkeästä aiheesta kertovan pelin tulevaisuudenkuva ei ole uhkaava.

”Tavoitteeni oli olla innostava, valoisa ja rakentaa tulevaisuutta ratkaisukeskeisesti”, sanoo Elina Harju, joka on yksi pelin käsikirjoittajista.

Peliä on tähän mennessä voinut pelata Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Vaasassa. Nyt syksyllä peli avataan 20 uuteen kaupunkiin eri puolilla Suomea. Tornio kuuluu tähän joukkoon. Tornio on pohjoisin My2050-kaupunki.

Pelin runko on kaikilla paikkakunnilla sama. Se sovitetaan kunkin kaupungin ympäristöön sopivalle reitille.

Pelin kulku on rastimainen. Aloituksen jälkeen pelaajat saavat puhelimen sovellukseen maastossa sijaitsevia rasteja, joilta löytyy lisää tehtäviä. Rasteja avautuu sitä mukaa, kun peli etenee ja pelaajat löytävät ratkaisuja.

Voitto mielessä

Tornion vesitorninmäellä osaa ryhmistä on turha yrittääkään tavoittaa. He juoksevat rastilta rastille.

My2050 pelaajat
Ennätyspisteille ei pääse, ellei välillä juokse.

”Tietenkin, hehän selvästi haluavat voittaa”, Valo sanoo.

Juoksemisesta voi olla hyötyäkin. Vaikka aurinko paistaa kauniisti, ilma on kirpeä pakkasyön jäljiltä.

Emilia Koivisto, Madeleine Koivisto, Jenni Kotaniemi ja Emmi Paaso 7D:ltä ovat My2050-pelin reitin loppusuoralla. Heillä on tähän mennessä koossa reilut 1300 pistettä. Rasteja riittää vielä pistesaaliin kasvattamiseen.

”Rastitehtävät ovat olleet aika helppoja. Pari me kuitenkin jätimme väliin,” ryhmä kertoo.

My2050 pelaajat
Emilia Koivisto, Madeleine Koivisto, Jenni Kotaniemi ja Emmi Paaso metsästivät pisteitä. Heillä jäi vain pari rastia välistä.

Senja Maununiemi, Nita Leinonen ja Viivi Kärkkäinen 7D:ltä puolestaan ovat saavuttaneet yli tuhat pistettä. Heidän ei ole tarvinnut juosta. Tehtävät ovat heidänkin mielestään mukavia.

Jemina Ketopaikka, Sofia-Juulia Rauhala, Sanni Leppäjärvi ja Miia Pirttiperä ovat pelanneet peliä huolellisesti. He eivät ole jättäneet yhtään rastia välistä ja ovat tähän mennessä keränneet 1380 pistettä.

”Jotkut tehtävät ovat kyllä vähän hankalia”, he toteavat.

My2050 pelaajat
Vaikka jotkut rastit olivat toisia hankalampia, Jemina Ketopaikka, Sofia-Juulia Rauhala, Sanni Leppäjärvi ja Mia Pirttiperä eivät ole jättäneet yhtään tehtävää kesken.

Innokkaana mukaan

Kun My2050-pelipaikkoja oltiin lisäämässä, varsinaista kohdehakua ei tarvinnut tehdä.

”Aloitimme markkinoimalla peliä Facebook-ryhmissä, joissa oli jäseninä aihepiirin opettajia”, Harju kertoo. Opettajat pystyivät ilmoittamaan kaupunkinsa kohteeksi pelin tekijöille.

My2050 pelaajat
Hyvä ilma palkitsi pelaajia. Venla Huhta ja Emmiina Stenius pääsivät aloittamaan pelin hieman myöhässä.

Kaksikymmentä paikkakuntaa löytyi nopeasti. ”Emme arvanneetkaan, kuinka innokkaita opettajat olisivat.”

Yksi kriteeri pelin saamiseksi paikkakunnalle oli, että se saisi riittävästi käyttäjiä. Kun koulut sitoutuvat peliin, osallistujiksi saadaan kokonaisia koululuokkia kerralla.

”Kouluikäiset ovat pelin pääkäyttäjäryhmä, mutta sitä voivat pelata aikuisetkin.”

Valo kertoo, että peliä voi pelata vaikka koiraa kävelyttäessä. Niin teki hänkin, kun kävi pelin koeversion läpi. Pelkästään koululaisryhmien myötä peli saa Torniosta ainakin 500 pelaajaa.

Samalla pääsee nauttimaan ulkoilmasta. Venla Huhta ja Emmiina Stenius 7D:ltä pitävät tehtävistä, mutta erityisesti olosuhteista.

”On kiva pelata tätä nyt, kun on näin kaunis ilmakin”, he sanovat.

Myös Topi Kenttämaa sekä Iivari Aapo 9G-luokalta kehuvat säätä ja pelaamismahdollisuutta. He eivät aio tavoitella ennätyspisteitä.

”Se nyt vaatisi meiltä ihan liikaa”, Iivari Aapo naurahtaa.

Erityisen mieluisaa ryhmille on yksi asia. Jokainen ryhmä kiittää erityisesti sitä, että pelin pelaamisen ajaksi pääsee pois luokasta. Tämän vahvistavat myös 9G:n Jenni Majala ja Laura Siponen.

My 2050 pelaajia
Jenni Majala ja Laura Siponen sekä Topi Kenttämaa ja Iivari Aapo 9G-luokalta aloittelevat omaa peliään.

Edellytyksenä puhelin ja tunti aikaa

My2050-peli on auki Torniossa syyskuun ajan. Pelin pelaamiseen tarvitaan puhelin ja 60 minuuttia aikaa.

Pelin pelaaminen on maksutonta. Uusiin kaupunkeihin laajenemisen on mahdollistanut Antti ja Jenny Wihurin rahaston apuraha.

Syyskuun jälkeen Tornion peli suljetaan. Tosin jos sopiva paikallinen kumppani löytyy, peli voidaan avata uudelleen tai sitä voidaan pitää auki pidempään.

Pelin kumppaneita ovat tällä hetkellä muualla Suomessa muun muassa Helsingin seudun ympäristöpalvelut, HSY, Helsingin seudun liikenne, Osuuskunta Tradeka sekä kaupungit.

Sarjan jutut << Biokaasulaitos on iso investointi, mutta mittavat ovat hyödytkinVastuullisuutta betoniteollisuudessa -Hyviä käytäntöjä eteenpäin >>

Similar Posts