Patteritermostaatti

Ylitorniolla nähdään

Ilmastoviisas Meri-Lappi -hankkeen projektipäällikkö Antti Sirkka ja ilmastokoordinaattori Matti Nikkilä tulevat Ylitorniolle keskiviikkona 6. huhtikuuta kertomaan öljystä luopumisen mahdollisuuksista. Meidät voi tavata kunnantalolla kello 16–18.

Lämmitysöljyn hinta elää voimakkaasti

Öljysäiliön täyttöliitin
Kuva: Pixabay

Öljyn hinta on noussut voimakkaasti viimeaikaisten tapahtumien myötä. Viikolla 12 lämmitysöljyn litrahinta oli noin 1,8 euroa. On epävarmaa, milloin hinnat lähtevät laskuun tai laskevatko ne enää ollenkaan. Öljyn toimittajat saattavat nyt myös kehottaa tilaajia varautumaan pidentyneisiin toimitusaikoihin.

Näillä hinnoilla normaalin öljylämmitteisen omakotitalon lämmityskustannukset voivat olla jopa 3600 euroa vuodessa, jos öljynkulutus on 2000 litraa vuodessa.

Alkkulan Aluelämpö Oy kartoittaa liittymishalukkuutta

Tulevana kesänä 2022 omakotitaloilla on mahdollisuus liittyä kaukolämpöverkkoon Hyllykylän ja Nuotiorannan asuinalueilla, mikäli löytyy riittävä määrä liittymishalukkaita. Liittymisen edellytyksenä on, että liittyjä on jo olemassa olevan kaukolämpöverkon läheisyydessä. Olemassa olevaa verkostoa ei ole tarkoitus laajentaa.  

Kaukolämpö tuotetaan keskitetysti ja jaetaan käyttäjille huomaamattomasti. Kaukolämpö on varma, huoltovapaa ja paikallinen lämmitysmuoto.

Kaukolämpöön liittyessään asiakas maksaa liittymismaksun, jonka suuruus riippuu asiakkaan tarvitsemasta lämmöntarpeesta. Esimerkiksi omakotitalon, jonka sopimusvesivirta on 0,20 m3/h, liittymismaksu on 3785,00 euroa, perusmaksun suuruus kuukaudessa 28,16€ (sis. alv) ja energiamaksun hinta on 83,08€/MWh (sis. alv). Näin ollen liittymismaksu tulisi kuitattua parhaimmillaan yhden vuoden öljylaskulla.

Avustuksia on saatavilla

Valtio myöntää tukea öljystä luopumiseen korotetun kotitalousvähennyksen muodossa jopa 3500 euroa henkilöä kohden. Kotitalousvähennystä voi saada jopa 60 prosenttia työn osuudesta. Tavallisesti kotitalousvähennyksen osuus on 40 prosenttia työn osuudesta.

Ely myöntää EU-tukea kertaluontoisesti öljylämmityksestä luopumiseen 2500 tai 4000 euroa uudesta lämmitystavasta riippuen. Aiemmin valtiolta on voinut saada tukea myös kaukolämpöön siirtymiseen, mutta se ei ole enää EU:n tuessa mahdollista.

Ilmastoviisas Meri-Lappi järjestää infotilaisuuden yhteistyössä Ylitornion kunnan kanssa öljystä luopumista suunnitteleville kuntalaisille.

Tervetuloa keskiviikkona 6. huhtikuuta Ylitornion kunnantalon auditorioon kello 16 kuulemaan lisää lämmitystapavaihtoehdoista ja avustuksista.

Lisää tietoa:

Similar Posts